Trender på den nordiska lånemarknaden

Neptune Partners tar temperaturen på den nordiska lånemarknaden

Den nordiska marknaden för företagslån har under de senaste åren genomgått betydande förändringar. Storbankerna har gradvis minskat sin låneexponering mot små och mellanstora bolag medan aktörer som nischbanker, lånefonder och semistatliga alternativ har etablerat sig och expanderat för att fylla detta finansieringsgap.

Låntagare väljer ibland att söka lånefinansiering hos storbanker av vana eller av osäkerhet över vilka alternativ som finns. Därtill är det utmanande för låntagare att få en djupare insyn i lånemarknaden, dess utveckling och hur olika långivares preferenser varierar från tid till annan. Med hjälp av Neptune Partners expertis inom skuldrådgivning och upparbetade relationer med hundratals långivare kan bolag få insikter kring bästa möjliga lånefinansiering för det specifika ändamålet.

Under hösten 2024 har Neptune Partners i breda dialoger med olika långivarkategorier fått långivares vy kring trender och hur den nordiska marknaden upplevs. I denna överblickande artikel redogörs för dessa insikter.


Vad efterfrågar låntagare idag och vilka alternativ finns?

Centrala frågor i en lånefinansiering är vad låntagaren behöver för låneprodukt samt om några särskilda villkor är viktiga. Är det en låg räntemarginal, snabb process, amorteringsfrihet, finansiell handlingsfrihet/flexibilitet eller något annat? En tydlig målbild möjliggör en snabbare låneprocess med ökad sannolikhet för framgång, då långivaren tidigt förstår vad som önskas uppnås.

Olika typer av långivare har olika fördelar när det kommer till lånestrukturen. Storbanker har generellt sett lägst räntemarginal och bidrar ofta med en trygg bankrelation över tid. Detta kommer emellertid på bekostnad av bland annat längre låneprocesser. En tydlig trend som storbankerna upplever är en ökad efterfrågan från låntagare på snabbare och mer transparenta låneprocesser.

Om en snabb låneprocess är av stor vikt eller om lånefinansieringen inte lämpar sig för en storbank, finns snabbare och mer flexibla långivare i form av nischbanker och lånefonder. Lån från nischbanker och lånefonder har däremot i regel högre räntemarginaler. För mindre bolag är ofta nischbanker ett bra alternativ för att fylla gapet som storbankerna lämnar medan lånefonder primärt är lämpade för större bolag som vill ha flexibla alternativ till bankfinansiering eller lån som storbanker av olika skäl inte kan bevilja.

Semistatliga långivare kan bidra med subventionerat lånekapital till bolag som varken kan erhålla lån från storbanker eller andra rent kommersiella långivare. Många mindre bolag med stark tillväxt och med verksamhet som bidrar till den gröna omställningen kan dra stor nytta av dessa semistatliga långivare. I dagens marknadsklimat, som har präglats av dåliga förutsättningar för tillväxtbolag att resa kapital, har semistatliga långivare sett en ökad efterfrågan på lån för att täcka kortsiktiga likviditetsbehov samt lån avsedda för tillväxtinvesteringar för att skala upp den gröna verksamheten.

En gemensam nämnare som flera långivare påtalar är att låntagare under de senaste årens ekonomiska klimat har efterfrågat lägre kreditmarginaler, längre amorteringstider och lättare kovenanter. I takt med att referensräntor faller ser långivarna att betydelsen av dessa aspekter kommer att minska, möjligtvis till förmån för högre belåningsgrader och generellt en ökad efterfrågan på lånefinansiering.


Hur ser konkurrensen ut idag inom olika marknadssegment?

Olika typer av långivare bearbetar olika segment på lånemarknaden, även om det finns betydande överlapp primärt inom segmentet för större lån. Konkurrensen på marknaden för lån mellan fem och 50 miljoner kronor har minskat kraftigt till följd av storbankernas återhållsamhet samt det begränsade antalet nischbanker som kan erbjuda lån i den storleksklassen. Även om nya aktörer ser potential i just detta storlekssegment är alternativen fortfarande få och ofta svåra för småbolagen att identifiera på egen hand. För lån under fem miljoner kronor finns det i kontrast en rad aktörer som etablerat sig de senaste åren.

För större bolag finns fler alternativ då storbankerna inte lika tydligt har minskat sin utlåning till dessa. Dessutom har konkurrensen primärt från lånefonder ökat då en rad både nordiska och internationella aktörer har etablerat sig på den svenska marknaden de senaste åren. Givet lånefonders krav på ett högre lånebelopp än vad nischbanker kräver är dessa framför allt relevanta för större bolag som söker alternativ till bankfinansering.

Även obligationsmarknaden konkurrerar med lånefonder och storbanker i segmentet för större lån. Obligationsmarknaden är dock beroende av bland annat fondflöden (insättningar och uttag från fonder som investerar i obligationslån) och kan därför periodvis vara mer eller mindre attraktiv, vilket innebär att obligationsmarknaden inte är lika förutsebar som lånefondernas och storbankernas utlåning. För tillfället är obligationsmarknaden i Norden stark, vilket innebär en ökad konkurrens för primärt lånefonderna. För några år sedan var fallet det omvända och svängningar i obligationsmarknaden kommer med största sannolikhet alltid att förekomma. 

De semistatliga långivarnas uppdrag är inte att konkurrera med privata sektorn utan deras syfte är i stället att komplettera privata alternativ eller fylla tomrummet som privata aktörer lämnar, dvs. lån till primärt mindre tillväxtbolag. Betydelsen av semistatliga långivare har blivit allt större i takt med att storbankerna fokuserar mer på utlåning till finansiellt stabila bolag, i kombination med svårigheten för tillväxtbolag att resa nytt eget kapital de senaste åren.


Vad kommer karaktärisera lånemarknaden framöver?

Långivarnas syn på lånemarknaden framöver är positiv. En återkommande kommentar är att efterfrågan på lån, särskilt för förvärvsändamål, kommer att öka i takt med att räntorna sjunker. Mindre bolag förväntas ha fortsatta utmaningar med att erhålla lånefinansiering, särskilt hos storbankerna, och kommer även fortsatt att behöva förlita sig på alternativa långivare som nischbanker och semistatliga långivare, samt lånefonder om lånestorleken är något större.

Sammantaget förutspås en fortsatt förflyttning bort från en lånemarknad som domineras av ett fåtal storbanker där bland annat nischbanker och lånefonder fortsatt förväntas ta marknadsandelar. Den totala tillgången på lånekapital bedöms fortsatt öka i takt med fler etableringar av långivare samt större fondkapital som allokeras mot lånemarknaden.


Vilka bolag kommer ha lätt respektive svårt att lånefinansiera sig?

De mindre bolagens svårigheter att på egen hand erhålla lån förutspås fortsätta framöver. Dessa bolag saknar inte sällan finansiell historik och en bevisad affärsmodell, är sällan lönsamma och har inte resurser att hålla sig uppdaterade kring alternativen i lånemarknaden eller kapacitet att själva driva en bred och strukturerad låneprocess.

Förutom bolagsstorlek bedömer långivare att olika branscher kommer att ha olika förutsättningar att få lånefinansiering framöver. Bolag i cykliska branscher som byggsektorn, e-handel, bilhandel, detaljhandel och sällanköpsvaror ses sedan en tid tillbaka som mer riskfyllda, vilket leder till restriktiv utlåning. Även cleantech och energibranschen riskerar att stå inför utmanande tider givet oberäkneliga elpriser och varierande lönsamhet. Bolag som bedöms ha relativt enklare att erhålla lånefinansiering är icke-cykliska bolag och bolag med återkommande eller förutsägbara intäkter verksamma inom exempelvis livsmedel, mjukvara och hälsovård samt bolag i branscher med strukturell tillväxt som infrastruktur och hållbarhet.


Hur kommer långivare att agera på marknaden framöver?

Samtliga grupper av långivare ser överlag goda förutsättningar för stark framtida tillväxt. Storbankerna vill växa men betonar att det ska ske med försiktighet och med rimlig risk. Många aktörer i lånemarknaden noterar att storbankerna drar sig tillbaka från segmentet för små och mellanstora bolag och att tillväxtambitionerna för storbankerna primärt riktar sig mot medelstora till stora bolag.

Flertalet nischbanker har identifierat detta och växt sina låneböcker kraftigt de senaste åren. Trots hög historisk tillväxt har flera nischbanker idag en målsättning att fortsätta växa i segmentet och även att öka lånestorleken för att nå bolag som idag befinner sig mellan nischbankernas och storbankernas föredragna lånebelopp.

Även de semistatliga alternativen ser ett behov av att växa när lånemöjligheterna för mindre bolag är begränsade. Dessa aktörer är ofta förbisedda i en låneanskaffning. Slutligen finns det ett flertal lånefonder, både nordiska och internationella, som avser att växa i Norden men där tillväxten potentiellt kan komma att begränsas av en fortsatt stark obligationsmarknad och storbankernas historiska maktposition i det större storlekssegmentet. Etablering av lånefonder i Norden har varit en stark trend under de senaste åren och förväntas alltjämt fortsätta.


Avslutande kommentarer från Neptune Partners

Neptune Partners delar långivarnas slutsatser ovan. Att storbankerna har reducerat sin riskexponering mot små och mellanstora bolag är ett faktum och att nischbanker och lånefonder med representation i Sverige idag är fler till antalet än för några år sedan är klart och tydligt.

Vi bedömer att lånemarknaden kommer att fortsätta öka i komplexitet vad avser bland annat möjliga lånestrukturer och låneändamål. Flera av dagens nischbanker började sin resa med factoring-lösningar och standardiserade mindre lån och idag har flera av dessa nischbanker kompetens, vilja och en tillräckligt stor lånebok för att kunna erbjuda bland annat relativt stora skräddarsydda lånelösningar.

Behovet av skuldrådgivning (debt advisory) kommer sannolikt att öka i takt med att lånemarknaden blir mer komplex och långivarna allt fler till antalet. Behovet av skuldrådgivning kommer att öka både för mindre bolag som behöver säkra sin första lånefinansiering och för riskkapitalbolag som önskar lånestrukturer som storbankerna idag inte kan erbjuda eller som storbanker enbart kan erbjuda ett fåtal större riskkapitalbolag. Neptune Partners som både finansiell och legal skuldrådgivare (debt advisor) existerar som en del av denna utveckling och vi finns alltid tillgängliga för att dela med oss av våra insikter!

Dela artikeln på Linkedin

Rekommenderade artiklar